Konvergence regionální produktivity - Haruda, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním úkolem bakalářské práce je analýza produktivity jednotlivých regionů České republiky a posouzení jejich konvergence z makroekonomického pohledu. Teoretická část je primárně zaměřena na vymezení základních pojmů souvisejících s produktivitou. Dále rozvíjí jednotlivé typy produktivit - práce, kapitálu a multifaktorovou produktivitu. Přináší teoretický základ pro rozbory druhů a metodiky výpočtu konvergence. Praktická část se především zaměřuje na výpočty vytyčených druhů produktivit v regionech České republiky v celkovém rozsahu 16 let. Snaží se odpovědět na otázky týkající se vzájemné konvergence regionů na územním vymezení NUTS 3. V závěru je práce shrnuta a jsou analyzovány výsledky zkoumaných hypotéz.
Convergence of Regional Productivity
Keywords: Česká republika; konvergence; NUTS 3; produktivita; produktivita kapitálu; produktivita práce; multifaktorová produktivita; region.; capital productivity; capital-labour MFP; convergence; Czech Republic; labour productivity; NUTS 3; productivity; region.