Rizika související s potápěním a jejich prevence - Divišová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Téma bakalářské práce zní: "Rizika související s potápěním a jejich prevence." Teoretická část je převážně zaměřena na zdravotní rizika vznikající při přístrojovém potápění a následnou prevenci vzniku těchto zdravotních rizik. Dále je v teoretické části zmíněná historie potápění, biofyzikální pojmy, potřebné vybavení. Kvůli tomuto tématu bylo na místě zařadit kapitoly první pomoci, léčby a zdravotní způsobilosti k potápění. V praktické části jsem se zaměřila na téma snížení zdravotních rizik. K tomuto cíli byly vytvořeny 3 výzkumné otázky. 1. Jaký výcvik potápěči mají? 2. Jaká je v současnosti prevence vzniku poškození zdraví při potápění? 3. Jak snížit rizika vzniku poškození zdraví? Pro vytvoření výzkumné části bakalářské práce bylo použito kvalitativního výzkumného šetření. K získaní dat byl vytvořen polostrukturovaný rozhovor, který obsahoval 24 otázek. K rozhovorům bylo vybráno 6 potápěčů, 3 profesních potápěčů a 3 rekreačních potápěčů. Bylo zjištěno, že ve znalostech tohoto tématu je u potápěčů podstatný rozdíl. Často vzniklá rizika jsou způsobená nedostatečnou připraveností a znalostí potápěče, nezvládnutím paniky a stresu a špatnou reakcí. Mnohdy k tomu přispívá i nedodržení preventivních opatřeních a zásad. Výsledky bakalářské práce na toto téma mohou být nápomocné pro doplnění vzdělávání potápěčů, ale i zdravotního personálu.
Risks related to diving and their prevention
Keywords: Potápěč; potápění; zdravotní rizika; prevence; voda; tlak; hlubina; první pomoc; zdraví; Diver; diving; health risks; prevention; water; pressure; deep; first aid; health