K počátkům Jiráskovy historické prózy z hlediska žánrové interference romantismu a realismu (Zámecký hejtman, Viktora, Na dvoře vévodském) - Cínová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se soustředí na analýzu Jiráskových raných próz z hlediska žánrového prolínání romantických a realistických prvků a pokusí se přispět k hlubšímu poznání autorových tvůrčích počátků na přelomu 70. a 80. let minulého století. Jirásek se stal prototypem českého kritického realismu s historickými látkami, přesto se v jeho tvorbě až do 80. let udržují romantické kompoziční postupy a motivické okruhy. Právě tyto romantické aspekty z Jiráska učinily "lidového" spisovatele a paradoxně přispěly k jeho celonárodní oblibě. Práce zároveň zachytí recepční osudy vybraných děl, resp. hodnocení dobové kritiky a též se zaměří na reflexi jeho odrazu v tehdejší korespondenci.
To the beginnings of Jirasek´s historical prose from the point of view of the genre interference of romanticism and realism