Participiální vazby ve francouzštině a jejich české ekvivalenty - Daňková, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je popsat hlavní vlastnosti francouzského příčestí a participiálních vazeb a určit na základě korpusové analýzy české ekvivalenty francouzských participiálních vazeb.\\ Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretickou část přestavují první tři kapitoly, praktické části je věnována kapitola poslední. V teoretické části je nejprve definován pojem příčestí. Dále práce popisuje jeho morfologické, syntaktické a sémantické vlastnosti. Následně se zabývá participiálními vazbami. Praktická část obsahuje analýzu participiálních vazeb, která je prováděná pomocí korpusu Intercorp.\\
Participle constructions in French and its Czech Equivalents
Keywords: participiální vazby; příčestí přítomné; příčestí minulé; participle constructions; past participle; present participle