Kupní smlouva - Bláhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
V předložené práci je zpracováno téma kupní smlouva. Kupní smlouva je nejrozšířenější smlouva v České republice. V první části je popsána historie kupní smlouvy, vymezení právní úpravy a rozsáhlé téma zabývající se komplexním pohledem na kupní smlouvu. Je zde uvedena také kapitola komparace kupní smlouvy s novým občanským zákoníkem. V této kapitole jsou vymezeny a popsány nejvýznamnější změny, které nastaly z důvodu účinnosti nového občanského zákoníku k 1. lednu 2014. Ve druhé části je sestavena vzorová kupní smlouva. Každá jednotlivá část vzorové smlouvy je rozebrána a popsána. Součástí jsou vlastní názory, komentáře a doporučení na daný problém. Vzorová kupní smlouva byla uzavírána na nemovitou věc. Pro větší zajímavost je v bakalářské práci poukázáno i na ostatní změny v soukromém právu, které nastaly 1. ledna 2014.
Purchase contract
Keywords: Kupní smlouva; občanský zákoník; obchodní zákoník; nový občanský zákoník; podstatné náležitosti; vedlejší náležitosti; smluvní strany; komparace; nemovitá věc; vlastnictví.; Purchase contract; civil code; commercial code; new civil code; substantial requisites; supplementary requisites; contracting party; comparison; real estate; ownership.