Porovnání kresby lidské postavy dětí výtvarně vedených a nevedených v období pubescence - Chvátalová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Smyslem tohoto textu je srovnání výtvarné tvorby dospívajících dětí, které jsou výtvarně vedeny v základní umělecké škole a dětí navštěvujících běžnou základní školu, které výtvarně vedeny nejsou. Předpokladem je, že metodicky vedené děti tvoří jiným způsobem. Teoretická část je zaměřena na specifika období dospívání a ontogenetický vývoj výtvarného zobrazování. V tomto ohledu se věnujeme také vývoji kresby lidské postavy a jejím symbolickým významům. Zároveň jsme nastínili možnosti artefiletického vedení. V praktické části jsme zkoumali, zda se liší výtvarné zobrazování dětí výtvarně vedených a dětí, které takto vedeny nejsou. K tomu jsme použili kresbu postavy.
Comparing the drawings of human bodies by pubescent children with artistic and non artistic backgrounds
Keywords: Pubescence; Ontogeneze dětské kresby; Ontogeneze kresby postavy; Symbolické významy kresby postavy; Artefiletika; Pubescent children; Ontogenesis of children's drawing; Development of drawing human body; Symbolical meanings of drawing human body; Artefiletic