Vliv hormonálního ošetření během umělé reprodukce na produkci plůdku piskoře pruhovaného (Misgurnus fossilis) v umělých podmínkách - Houda, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci byl studován vliv vybraných komerčně dostupných hormonálních preparátů na bázi hCG (Pregnyl, Chorulon) a GnRH-a s dopaminním inhibitorem (Ovopel, Dagin, Ovaprim) a jejich dávek, ve srovnání s homogenátem kapří hypofýzy (CPE), při řízené reprodukci piskoře pruhovaného (Misgurnus fossilis, Linnaeus, 1758) v umělých podmínkách na kvalitu získaného plůdku. Cílem DP bylo posoudit vhodnost jednotlivých komerčně produkovaných hormonálních preparátů pro řízenou reprodukci piskoře a možnost nahradit jimi nestandardizované používání homogenátu kapří hypofýzy. Bylo zjištěno, že použití různých hormonálních preparátů a velikosti dávek může do jisté míry ovlivnit míru líhnivosti i přežívání larev (plůdku), velikost žloutkového váčku larev a množství energie deponované do tělních tkání larev. Prokazatelný rozdíl při aplikaci preparátů na odlišné bázi (hCG versus GnRH) však nebyl zaznamenán. Nejvyšší míra líhnivosti larev (93,3 ? 3,8 %) byla zjištěna u skupin ošetřených preparátem Pregnyl 3 000 IU - kg-1. Z hlediska celkového přežívání larev (od nasazení jiker do ukončení pokusu) se prokázaly za nejúčinnější preparáty Pregnyl 3 000 IU - kg-1 (69,9 ? 12,1 %) a Dagin (60,56 ? 11,71 %). V rámci DP nebyla prokázána žádná závislost mezi použitým hormonálním ošetřením a růstem larev(z hlediska dosažené celkové délky těla či suché hmotnosti). Množství energie deponované do tělních tkání larev (spalné teplo) bylo u všech skupin srovnatelné, kromě preparátu Dagin, kde byla zaznamenána snížená hodnota. Za nejvhodnější, nejefektivnější a pro řízenou reprodukci doporučeníhodný hormonální preparát nahrazující homogenát kapří hypofýzy z hlediska posuzovaných ukazatelů tak lze vnímat přípravek na bázi hCG a tím je Pregnyl v dávce 3 000 IU - kg-1.
Effects of hormonal treatment during artificial reproduction to produce to fingerlings of weatherfish (Misgurnus fossilis)
Keywords: Cobitidae; Hypofýza; Přežívání larev; Řízená reprodukce; Stimulace ovulace; Artificial reproduction; Cobitidae; Pituitary; Stimulation of ovulation; Survival of larvae