"Cesta"- tematická řada pro výtvarnou výchovu na 1. stupni ZŠ - Kortánková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se skládá z teoretické a projektové části. Teoretická část se zabývá současným fenoménem poutnictví a cestování a zmiňuje zásadní objevné cesty uskutečněné v průběhu našich dějin. Představuje také některá umělecká díla inspirovaná motivem cesty. Ta jsou v práci rozdělena do tří specifických skupin- skici, které si zaznamenávají poutníci a cestovatelé během svých cest do cestovních deníků, historické mapy a současné umění inspirované pestrou symbolikou cesty. Poslední strany teoretické části zmiňují cestu jako námět v hodinách výtvarné výchovy na 1. stupni ZŠ. Praktická část obsahuje provedení tematické řady Cesta, která byla rozdělena do sedmi na sebe navazujících částí. Tyto vyučovací hodiny byly uskutečněny se žáky páté třídy základní školy Grünwaldova v Českých Budějovicích. Výsledky žákovské práce jsou zdokumentovány na konci této diplomové práce.
"The Journey"- Series of Creative Lessons for Art Education at Primary School
Keywords: výtvarná výchova; tematická řada; cestování; poutnictví; objevné cesty; Art Education; Series of Creative Lessons; travelling; pilgrimage; Exploration Journeys