Klášterní kostel sv. Antonína v Dačicích jako místo paměti - Polnická, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je zmapování způsobů uchování paměti na důleţité osoby, které byly jistým způsobem spojeny s klášterním kostelem sv. Antonína v Dačicích. Počínaje zakladatelem klášterního komplexu, primátorem města Dačic Matějem Jiřím Kapetou, přes řeholníky františkánského řádu, příslušníky šlechtických rodů, další měšťany aţ po osoby, jejichţ identita nám dodnes zůstává zastřena. Paměť na zmíněné osoby je v rámci vnitřní výzdoby klášterního kostela sv. Antonína Paduánského zhmotněna prostřednictvím pamětních desek nacházejících se u hlavního oltáře i u postranních oltářů v kostele formou aliančních znaků. Pod kostelem se nachází také tři hrobky s latinskými nápisy, v nichţ odpočívají vedle příslušníků františkánského řádu mnohé osoby světského stavu. Závěr práce se zabývá náhrobní ikonografií a sepulkrální pamětí v rámci kostela.
St. Antony Monastic Church in Dačice as a Site of Memory
Keywords: Klášterní kostel sv. Antonína; Dačice; místo paměti; Baroko; 17. a 18. století.; St. Anthony Monastic Church; Dačice; Site of Memory; Baroque; 17th and 18th century.