Měšťanská elita v Táboře 1848-1938 - Dědičová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce na téma Měšťanská elita v Táboře je věnována politickému a s ním neodmyslitelně spojenému společenskému životu ve městě Táboře. V prvé řadě cílem zmíněné práce bude zmapovat, nakolik byl politický a společenský život propojen. Je tedy nezbytně nutné zaměřit se na složení městských zastupitelstev, což je druhým cílem předkládané diplomové práce. Abychom mohli určit ty, kteří byli zvoleni do městských zastupitelstev a následně do městských rad, musíme analyzovat voličské seznamy, i když jejich dochování je značně různorodé. V neposlední řadě je s měšťanskou elitou spojen způsob jejího života. Kde její členové bydleli, zda existovala tzv. dobrá adresa, jak velkou rodinu a movitost daný příslušník elity měl. S životním stylem pochopitelně souvisí úroveň bydlení. Jeho moderní formu představovaly vily, které v Táboře vznikly na poč. 20. století a jejich stavba pokračovala především v době první republiky. S první republikou je spojen poslední cíl předkládané práce a to pokusit se nastínit prvorepublikový vývoj a případnou změnu ve složení místní elity. V příloze diplomové práce jsou dodány biogramy jednotlivých měšťanů a pochopitelně nechybí seznam pramenů a literatury.
The elite of town of Tábor 1848-1938
Keywords: Měšťanská elita; politický a společenský život; složení obecních zastupitelstev; první republika; The elite of town; the political and social life; the structure of municipial council; the First Republic