Porovnání holistické ošetřovatelské péče v České republice a v Thajsku z pohledu místních studentů - Walterová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat holistickou ošetřovatelskou péči v České republice a v Thajsku z pohledu studentů programu ošetřovatelství, kteří absolvovali odbornou stáž v Thajsku, a následně ji porovnat. Teoretická část se nejdříve věnuje definici holismu, holistické ošetřovatelské péči, potřebám člověka a jejich uspokojování a teoretickým aspektům ošetřovatelství, které je pomáhají naplňovat. Dále se zabývá sociokulturním a náboženským pozadím v České republice a v Thajsku, místním vzděláváním sester a zdravotní péči. Empirická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu s využitím techniky polostrukturovaného rozhovoru s absolventy stáže v Thajsku, které byly doplněny rozhovory realizovanými psanou formou s thajskými studenty ošetřovatelství. Rozhovory s českými informanty byly uskutečněny přes sociální sítě, zaznamenány ve zvukové podobě a následně přepsány. Společně s rozhovory od thajských studentů byly zpracovány metodou otevřeného kódování pomocí techniky "tužka - papír". Výsledky výzkumného šetření jsou rozděleny do pěti kategorií. První kategorie ověřuje znalost definice holistické ošetřovatelské péče a nabízí subjektivní pohled informantů na holistickou ošetřovatelskou péči. Druhá a třetí kategorie se odděleně zabývá zhodnocením ošetřovatelské péče v České republice a v Thajsku a sociokulturními a náboženskými normami, které ji ovlivňují. Čtvrtá kategorie porovnává největší rozdíly v holistické ošetřovatelské péči mezi Thajskem a Českou republikou. Poslední kategorie se věnuje možnostem, jak se v České republice inspirovat v poskytování holistické ošetřovatelské péče od thajských kolegů. Práce poskytuje pohled na rozdílnou aplikaci holismu do ošetřovatelské praxe v zemích, jejichž kultura je velice odlišná. Pro českou praxi nabízí inspiraci, jak zkvalitnit uspokojování potřeb pacientů na základě zážitků z jiného státu.
Comparison of holistic nursing care in the Czech republic and in Thailand from the perspective of local students
Keywords: holistický přístup; ošetřovatelská péče; sestra; Thajsko; zkušenosti; holistic approach; nursing care; nurse; Thailand; experience