Extremistická hnutí - rizikový faktor současné mládeže - Šindelíř, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem extremismu ve společnosti a především jeho vlivu na mládež. Práce ve svém začátku řeší pojem extremismus, jeho členění, uvádí základní směry a nejběžnější a nejčastější společenské projevy. Řeší projevy jak v rovině morální, tak i v podobě porušování právních norem. Dále se poukazuje na mládež, jako jednu z nejohroženějších skupin tímto problé-mem. A to jak v souvislosti s věkem nebo vzděláním, tak i v kontextu rodinných pomě-rů. Taktéž je zmíněn i aspekt v rovině psychických, biologických nebo sociálních otázek. Úvahy se opírají o literaturu zabývající se tímto tématem a taktéž o statistické údaje z relevantních zdrojů. Závěr práce je věnován stávající a možné koncepci při řešení to-hoto společenského problému.
Extremist movements - risk factor for contemporary youth.
Keywords: Extremismus; radikalismus; terorizmus; mládež; volný čas; rodina; vzdě-lání; koncepce boje proti extremismu.; Extremism; radicalism; terorism; youth; spare time; family; education; concept of combating of extremism