Pěstounská péče na přechodnou dobu: proces předávání dítěte do následné péče - Novotná, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na téma pěstounské péče na přechodnou dobu. Práce podává přehled o specifikách pěstounské péče na přechodnou dobu a proces předávání dítěte. Cílem je představení procesu předávání dítěte do následné péče z pohledu pěstouna na přechodnou dobu, doprovázející organizace, dítěte a orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bakalářská práce popisuje historický vývoj, poslání a cíle, legislativní zakotvení a zúčastněné subjekty pěstounské péče na přechodnou dobu. Dále je popsána osobnost pěstouna a následně období socializace dítěte v pěstounské péči na přechodnou dobu a proces předávání dítěte do následné péče. Zde jsou představeny možnosti, kam může být dítě po odchodu z pěstounské péče na přechodnou dobu umístěno. Snahou práce je zachytit problematiku ukončení pěstounské péče na přechodnou dobu a umístění dítěte do následné péče.
The temporary foster care: The process of handing over the child for subsequent care
Keywords: náhradní rodinná péče; pěstounská péče na přechodnou dobu; pěstoun; dítě; odchod dítěte; proces; substitute family care; temporary foster care; foster parent; child; departure of the child; process