Vliv odpisování dlouhodobého majetku na výsledek hospodaření - Valdmanová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problémy účetních a daňových odpisů a jejich vliv na výsledek hospodaření. Cílem je provést analýzu daňových a účetních odpisů, zjistit možnosti daňových úspor a zhodnotit vliv daňových a účetních odpisů na výsledek hospodaření. Teoretická část definuje dlouhodobý majetek, jeho pořízení, ocenění, účetní a daňové odpisy, dále postup pro výpočet základu daně z příjmů a informace o odložené dani. Praktická část charakterizuje konkrétní společnost. Na vybraný druh majetku společnosti bylo aplikováno pět možných variant odpisování. Účetní jednotka je povinna účtovat o odložené dani. Důsledkem toho byl demonstrován vliv jednotlivých daňových a účetních odpisů na odloženou daň.
Influence of depreciation long-term assets on the trading income
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; dlouhodobý nehmotný majetek; účetní odpisy; daňové odpisy; odložená daň; long-term tangible assets; long-term intangible assets; book depreciation; tax depreciation; deferred tax