Kriminalita mládeže a možnosti její prevence - Haštabová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
V Bakalářské práci na téma ,,Kriminalita mládeže a možnosti její prevence" jsou definovány základní pojmy související s problematikou kriminality mládeže a též základní pojmy užívané v oblasti preventivní politiky. Následující kapitoly jsou orientovány převážně na mladistvé pachatele a na období dospívání, pro které jsou specifické znaky jako emoční instabilita, komplikovanost a konfliktnost. Též nejsou opomenuty základní kriminogenní faktory a vlivy na případnou inklinaci k protiprávnímu jednání. S problematikou kriminality mládeže úzce souvisí oblast preventivních opatření vykonávaných státem. Závěrečnou kapitolou bakalářské práce je praktická část. Jejím obsahem jsou případové studie mladistvých delikventů, kterými je poukazováno na: kriminogenní faktory a vlivy, přístup a postoj mladistvého delikventa k rizikovým situacím a trestnímu řízení, postup orgánů činných v trestním řízení a účel ustanoveného opatření.
Juvenile delinguency and its prevention options
Keywords: Kriminalita; kriminalita mladistvých; období dospívání; kriminogenní faktory; odpovědnost mladistvých; opatření ukládaná mladistvým; výchovná; ochranná a trestní opatření; preventivní politika; prevence kriminality mládeže.; Delinquency; juvenile delinquency; adolescent stage of development; criminogenic factors; juvenile lability; implemented maesures of juveniles; educational; protective and criminal measures; preventive policy; juvenile delinquency prevention.