Narrators in horror and detective stories by Edgar Allan Poe - Tušlová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce je analýza vypravěčů ve vybraných hororových a detektivních povídkách Edgara Allana Poea. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá definicí vypravěče a typologiemi vypravěčů předních literárních teoretiků jako jsou Wayne C. Booth, Franz K. Stanzel nebo Gérard Genette. Dále se zabývá nespolehlivostí ve vyprávění a Poeovou rétorikou a stylem. V druhé části se práce zaměřuje na analýzu vybraných povídek "Zrádné srdce", "Černý kocour", "Pád domu Usherů", "Metoda doktora Téra a profesora Péra", "Zlatý brouk" a "Vraždy v ulici Morgue".
Narrators in horror and detective stories by Edgar Allan Poe
Keywords: vypravěč; Edgar Allan Poe; nespolehlivost; typologie; hororové povídky; detektivní povídky; narrator; Edgar Allan Poe; unreliability; typology; horror stories; detective stories