Druhá světová válka v současných českých a německých učebnicích na druhém stupni základních škol a nižších stupních gymnázií - Beneš, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Obsahem diplomové práce je analýza českých a německých učebnic dějepisu, které jsou určené pro 2. stupeň základní školy a nižší stupeň gymnázií. Důraz je kladen na interpretaci vybraných klíčových událostí v průběhu druhé světové války v uvedených českých a německých učebnicích. Autor věnuje pozornost teoretické, praktické a obrazové stránce tohoto didaktického média. Práce shrnuje teoretické poznatky o učebnicích dějepisu jako základním edukačním médiu. Charakterizuje výuku druhé světové války v České republice a Spolkové republice Německo, konkrétně ve Spolkové zemi Berlín (Brandenburg), včetně učebních plánů dějepisu v rámci RVP pro 2. stupeň ZŠ a nižší stupeň gymnázií a německého rámcového vzdělávacího programu. Zmiňuje také didaktické pojetí a obsah dějepisné výuky v obou zemích. Hlavní cíl práce je výzkum českých a německých učebnic pro základní školy a nižšího stupně gymnázií, které se věnují tématu Druhé světové války. Autor popisuje rozdíly a shody ve zpracování a celkové vybavenosti českých a německých učebnic jak po stránce obsahové, tak ve vybavenosti ikonickými texty.
Second world war in current czech and german learning books at second stage of primary schools and lower stages of grammar schools
Keywords: Učebnice dějepisu; druhá světová válka; vybavenost učebnic; verbální text; ikonický text.; History Textbooks; Second World War; Textbook Equipment; Verbal Text; Iconic Text.