Účetnictví zásob ve vybrané výrobní společnosti v oboru elektrotechniky, komparace účtování v obdobném podniku německé provenience - Vomáčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma diplomové práce je "Účetnictví zásob ve vybrané výrobní společnosti v oboru elektrotechniky, komparace účtování v obdobném podniku německé provenience". Cílem diplomové práce je analyzovat systém účetnictví zásob ve výrobním podniku a porovnat účtování zásob v obdobných podnicích v českém a německém prostředí. Účetnictví je odrazem ekonomického a sociálního prostředí země, proto se účetní zásady a technika účetních zápisů v jednotlivých zemích liší. Hlavní pozornost v praktické části práce věnuji způsobu a postupu účtování zásob v dané společnosti. Zaměřuji se na účtování zásob nakupovaných a zásob vytvořených vlastní činností. Analyzuji pořízení zásob z České republiky (dále jen ''ČR'') i ze Spolkové republiky Německa (dále jen "SRN"), jejich příjem na sklad, výdej ze skladu, prodej zásob do ČR i do SRN a poukazuji na řešení záloh v dané účetní jednotce. Účetní jednotka vede účetnictví zásob podle platných předpisů, přesto jsem narazila na některé operace, které by mohly být řešeny jinak. Dílčím cílem práce je poukázat na rozdílný způsob účtování zásob v ČR a v SRN a současně seznámit s odbornou účetní terminologií v německém jazyku. Porovnáním účtování zásob podle německého a českého účetnictví jsem nalezla mnohé shody, ale zjistila jsem i některé více či méně podstatné odlišnosti. Diplomová práce potvrzuje, že účetnictví ČR se neustále přibližuje účetnictví SRN, což vyplývá z provedené komparace účetních postupů při účtování zásob v ČR a SRN. Se zřetelem na vývoj mezinárodní harmonizace účetnictví lze říci, že české a německé účetnictví se bude vyvíjet totožným směrem a dále se k sobě přibližovat.
Inventory bookkeeping in a selected manufacturing firm in field of electrotechnics, comparison of bookkeeping with similar company of german provenance
Keywords: Systém účetnictví zásob; zásoby; oceňování zásob; účtování zásob; poskytnuté a přijaté zálohy na zásoby; komparace účtování zásob v České republice a Spolkové republice Německo; The system of inventory bookkeeping; inventory; inventory assessing; inventory bookkeeping; provided and received advance payment for inventory; comparison of inventory bookkeeping in the Czech Republic and in Germany