The Presence and the Motives of the Aboriginal Soldiers in the Canadian Military in the Second World War - Pareis, Eduard (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce mapuje osudy domorodých obyvatel Kanady v armádě v průběhu druhé světové války. Odpovídá na otázky, jaké motivy je vedly k účasti v této válce a jaký přístup k nim měla kanadská společnost po jejich návratu. Obsahem teoretické části je tak celkový vývoj vztahů mezi domorodými obyvateli a Evropany a druhá světová válka z kanadského pohledu s přihlédnutím k účasti domorodých obyvatel. Praktická část odpovídá na otázky zmíněné výše, rozebírá životy konkrétních domorodých vojáků a rovněž osvětluje přínos této práce pro české studenty.
The Presence and the Motives of the Aboriginal Soldiers in the Canadian Military in the Second World War
Motivace domorodého obyvatelstva pro službu v kanadské armádě ve druhé světové válce
Keywords: Kanada; druhá světová válka; motivace; domorodí obyvatelé; Canada; Second World War; Motives; Aboriginals