Spolek volného času rodiny - Doleželová Treuová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat volným časem rodiny. Cílem tohoto zájmu je inspirovat a pomoci ke zkvalitnění trávení volného času dětí a celé rodiny. Teoretická část bakalářské práce vychází z poznatků vývojové psychologie, dále se opířá o vymezení potřeb dle Maslowa a Matějčka. Definována budou jednotlivá období ve vývoji dítěte. Vzhledem k zaměření mého studia bude středem zájmu dítě od narození do šesti let. Jsou zde uvedeny dopady, jaké má dnešní uspěchaná doba na dětství dnešních dětí, rodin a společnosti. Primárně se zaměřuji na pohled psychologů, pedagogů a dalších odborníků, kteří v širších souvislostech uvádí zmíněné dopady na vzájemné rodinné i přátelské vztahy. Jelikož se v teorii potkávám s kritickým pohledem na smysluplné trávení volného času rodiny v dnešní době, což má za následek nespočet negativních dopadů na jedince, rodiny a společenství, tak praktickou část věnuji dotazníkovému šetření, které přináší data o volném čase dotazujícíh se rodin. Dále zjišťuji zájem o zrealizování spolku pro rodiny s dětmi v obci Netvořice, Sředočeský kraj. V přílohách jsou popsány kroky k založení spolku volného času rodiny, který reálně zakládám. Nedílnou součástí je i návrh programu spolku pro trávení volného času tak, aby nabídka odpovídala požadavkům, vzešlých z dotazníkového šetření. Pro zpracování bakalářské práce bude použita odborná literatura, zúročeny poznatky získané v rámci studia na pedagogické fakultě i zkušenosti z mé praxe.
Family´s leisure time association
Keywords: volný čas; potřeby dítěte; rodina; spolek; leisure; child needs; family; association