Analýza vlivu regenerace a výživy na sportovní výkonnost - Málková, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Regenerace je nedílnou součástí tréninkového i závodního snažení sportovce a významně ovlivňuje sportovní výkon. Přesto bývá často sportovci opomíjena nebo zanedbávána. Cílem této práce je vytvořit přehled regeneračních prostředků pro sportovce a zdůraznit jejich důležitost ve sportovním procesu. Rozebrat složky výživy, pitný režim a správnou životosprávu. Analytická část práce se věnuje vymezení únavy a pojmu regenerace. Popisuje pedagogické, psychologické, biologické a farmakologické regenerační prostředky. Rozebírá fyzikální a balneologické procedury, jejich účinky na organismus sportovce a využití v procesu regenerace. Věnuje se regeneraci pohybem, kompenzačním cvičením a strečinku. Dále popisuje složky výživy, racionální výživu pro sportovce, pitný režim, vitamíny a jejich funkce pro organismus. Syntetická část zobrazuje nabídku výživových doplňků, jejich účinky, způsob využití a vliv na sportovní výkonnost.
Analysis of the impact of regeneration and nutrition on athletic performance
Keywords: prostředky regenerace; masáže; regenerační procedury; životospráva sportovce; výživové doplňky; regeneration funds; massage; restorative proceduress; athletes diet; nutritional supplements