Vyhodnocení jakosti vody a odtokových poměrů na povodí Jenínského toku. - Kropáček, Robin (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je vyhodnocení jakosti vody a odtokových poměrů na povodí Jenínského toku. Za tímto účelem bylo provedeno zpracování a analýza dat. Na tomto povodí byly vyhodnocovány dvě subpovodí, označeny jako J1 a J2. Sledované období zahrnuje roky 2008-2012. Výsledky byly porovnávány s léty 1983-1985, kdy byla plocha zájmového území využívána jako orná půda. Vlivem zatravnění a snížení používání hnojiv došlo ke snížení koncentrací všech vyhodnocovaných ukazatelů. Také došlo k výraznému omezení extrémních výkyvů a ustálení koncentrací u vybraných ukazatelů jakosti vody. Nejvýrazněji se změna systému hospodaření projevila u amonných iontů, jejichž průměrná koncentrace se snížila o 79% (J1) a 87% (J2). Bylo tak potvrzeno, že přechod na extenzivní zemědělství má v podhorských oblastech příznivý vliv na jakost vody.
Evaluation of water quality and runoff characteristics in the Jenínský stream catchment.
Keywords: Povodí; jakost vody; průtok; změna využití půdy; odtok; srážky.; catchment area; water quality; flow rate; land use change; runoff; precipitation.