Náročnost profese sociální práce z pohledu sociálního pracovníka v Dětském centru Jihočeského kraje - Taubrová, Květa (Jihočeská univerzita, 2019)
V úvodu diplomové práce je diskutována otázka, která v sociální sféře napadne asi každého sociálního pracovníka. Mohl/a jsem něco udělat jinak? Otázka, kterou si pokládá nejeden člověk, zvláště pak sociální pracovník. Následuje stručný nástin témat, která jsou v diplomové práci popsána. První kapitola popisuje zařízení Dětského centra JK Strakonice. Dále je zde výčet potřebných znalostí, které by sociální pracovník měl mít pro výkon svého povolání. Opomenuty nejsou ani závazky sociálního pracovníka vůči klientovi a práce se specifickými typy klientů. Pro lepší pochopení náročnosti sociální práce v Dětském centru JK obsahuje práce vybrané životní příběhy klientek. Tyto příběhy mají pomoci čtenáři vidět problém z jiného úhlu a pochopit, jak moc je důležité, aby se klient rozhodl pro řešení svého problému sám. Ve druhé kapitole jsou popsány psychologické a etické rozměry profese, syndrom vyhoření, kterým je ohrožen každý, zvláště pak sociální pracovník. V kapitole jsou tedy popsány příčiny vzniku a projevy syndromu vyhoření, na který je navázáno ve třetí kapitole. Ta se zaměřuje především na prevenci a ochranu. Pozornost je zde věnována také osobnosti sociálního pracovníka, jeho schopnostem vnímat daný problém, ale také zkušenostem v morálním rozhodování a hierarchickému postavení hodnot. Podstatnou roli zde hraje dodržování zásad psychohygieny a přítomnost supervize. V závěru diplomové práce je shrnutí výkonu práce sociálního pracovníka v Dětském centru JK. Každý sociální pracovník by si měl uvědomit, že je zodpovědný nejen vůči klientovi, zaměstnavateli, kolegům, ale především vůči sobě a svému svědomí. Provázanost profese a svědomí se diplomovou prací prolíná.
The demands of social work from the point of view of the social worker in the Children's Center of the South Bohemian Region
Keywords: sociální práce; Dětské centrum Jihočeského kraje Strakonice; pracovní tým; syndrom vyhoření; stres; základy psychohygieny; supervize; životní styl; osobnost sociálního pracovníka; svědomí; konflikt rolí; postavení hodnot; způsob ochrany před negativy pracovního prostředí; duševní zdraví.; social work; Children´s Center of the South Bohemian Region Strakonice; work team; burn out syndrome; stress; basics of psycho hygiene; supervision; lifestyle; personality of social worker; conscience; role conflict; status of values; way of protecting against the negatives of the work environment; mental health