Návrh ekologického monitoringu revitalizované nivy Hučiny (NP Šumava) - Sláma, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo vypracovat návrh dlouhodobého monitoringu vegetace a určujících ekologických faktorů, který by zdokumentoval efekt plánované revitalizace nivy potoka Hučiny. Pro sledování dynamiky společenstev byl navržen systém trvalých ploch a tyto plochy byly založeny. Pro sledování pokryvnosti mechového a bylinného patra byla navržena metoda odhadu pokryvnosti či grafické metody. Pro sledování vývoje pokryvnosti dřevin byla navržena metoda bazální pokryvnosti. Mapování společenstev je vhodné provádět formou přímého mapování. Z vodních charakteristik je nejdůležitější sledovat hladinu podzemní vody, konduktivitu a pH vody. Jako doplňková měření jsou navrženy metodiky pro měření celkového obsahu NH4+, PO43-, NO32-, SO42-, Mg2+, Ca2+, celkového Fe, K+, Na+, huminových kyselin a celkového obsahu organického uhlíku (TOC). Pro výzkum půdních charakteristik byly navrženy metody měření momentní vlhkosti půdy (Wmom), maximální kapilární vodní kapacity (MKK), retenční vodní kapacity (RVK24), objemové hmotnosti, pórovitosti půdy a obsahu organických látek. V této práci byla prakticky využita metoda přímého mapování a proběhlo měření výčetní tloušťky stromů.
(Proposal for ecological monitoring of the restored Hučina floodplain (Šumava National Park)
Keywords: vrchoviště; revitalizace; monitoring; bogs; restoration; monitoring