Integrace dětí ze zahraničí v českém školském systému - Tomášková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce je ?Integrace dětí ze zahraničí v českém školském systému.? Teoretická část je zaměřena především na seznámení s pojmy integrace, cizinec. Dále na zmapování školství zemí, ze kterých pocházejí respondenti výzkumného šetření ? tzn. školský systém v České republice, Vietnamu, Rusku a na Ukrajině. Cílem práce je zjistit, jak byly děti ze zahraničí připravovány na vzdělávání a s jakým úspěchem byly zařazeny a přijaty do kolektivu ve škole. Pro realizaci cíle diplomové práce byl zvolen kvalitativní typ výzkumného šetření, metoda rozhovoru a pozorování. Výzkumný soubor tvořilo pět dětí ze základních škol v jižních Čechách. Sběr dat probíhal v období od prosince 2011 do března roku 2012. Získání respondentů bylo velice náročné, jelikož se většina rodin nepovažuje již za cizince, cítí se být Čechy. Dalším důvodem byl strach ze zveřejnění. Výzkumný soubor byl složen z dětí, které do České republiky přišly z Ukrajiny, Vietnamu a z Ruska. U dětí z Ruska nebylo povoleno pozorování, jelikož si ho vyučující bohužel nepřáli (neuvedli důvod). Kapitola Výsledky obsahuje případové studie, které prezentují informace z uskutečněných rozhovorů a pozorování. Obsahují výsledky vztahující se k otázce začlenění těchto dětí do kolektivu českých dětí, jejich přijetí a jejich aktivity. Diplomová práce může být dále použita pro eventuální kvantitativní výzkum. Též může prospět i široké veřejnosti v získávání informací o tomto tématu a předcházení případným problémům.
Integration of children from abroad in the Czech education system
Keywords: Adaptace; Cizinec; Integrace; Komunikace; Primární vzdělávání; Sociální vztahy?; Adaptation; Foreigner; Integration; Communication; Primary education; Social relations