Hodnocení produktu z pohledu zákazníka - Gáll, Igor (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se věnuje hodnocení produktu firmou z pohledu zákazníka. Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda firma hodnotí svůj produkt z pohledu zákazníka a na základě získaných informací navrhnout případné změny. V teoretické části byly vymezeny základní pojmy a metody kterými může firma zjišťovat hodnotu produktu. V praktické části se nejprve zkoumala první část cíle. Zda firma hodnotí svůj produkt z pohledu zákazníka. Byly nalezeny možnosti pro zlepšení v hodnocení produktu z pohledu zákazníka. Proto dle druhé části cíle, byly v práci popsané metody i s příklady, jak může firma zlepšit aktuální situaci.
Company's product rating from the customer's perspective
Keywords: zákazník; produkt; hodnota; CRM; podnik řízený zákazníkem; tržní umisťování; stížnosti; poziční mapy; customer; product; value; CRM; a business managed by a customer; positioning; complains; perceptual maps