Naplňování zákona o pomoci v hmotné nouzi a jeho souvislosti se zadlužeností lidí na Kaplicku - Kotvová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na naplňování zákona o pomoci v hmotné nouzi, na jeho dopad a na zadluženost lidí na Kaplicku. Teoretická část je orientovaná na příčiny a důsledky zadluženosti klientů a na obecnou charakteristiku subjektů, od kterých si lidé v případě nedostatku finančních prostředků mohou půjčit. Praktická část analyzuje, jak dlouho klienti pobírají dávky hmotné nouze, a následně analyzuje jejich současné zadlužení i to, na co konkrétně a od koho si nejčastěji půjčují finanční prostředky. Cílem práce bylo zjistit celkovou zadluženost klientů pobírajících dávky hmotné nouze na Kaplicku. Dílčím cílem pak bylo analyzovat možné příčiny a reciproční dopad na vzniklou nelehkou životní situaci.
The execution of the "Assistance in Material Need Act" among debtors in the Kaplice region
Keywords: hmotná nouze; životní minimum; existenční minimum; zadluženost; nezaměstnanost; exekuce; sociální vyloučení; rozvod; chudoba; material need; living wage; breadline; insolvency; unemployment; execution; social banishment; divorce; poverty