Funkční konektivita a kvalita biocenter nadregionálního významu v přeshraničním prostoru NP Šumava a Bavorský les - Effenberková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Šumava, pohoří nacházející se ve střední Evropě, na hranici mezi Českou republikou, Německem (Bavorskem) a Rakouskem, je území nesporných kvalit. Území Modravských slatí a Trojmezné, které se v tomto pohoří nacházejí, jsou považovány za nejcennější biocentra celé české části Šumavy. Diplomová práce potvrdila významnost těchto území a prokázala jejich návaznost na zahraniční oblasti. Na podkladu biotopového mapování bylo navrženo vhodné přeshraniční (evropské) biocentrum, které podpořilo jedinečnost nejen území centrální Šumavy, ale i celého rozlehlého šumavského ekosystému. Práce hodnotí také významnost tohoto území pro vybrané druhy živočichů.
Functional connectivity and quality of biocentres in the border area of Šumava and Bavarian Forest National Parks
Keywords: NP Šumava; NP Bavorský les (NP Bayerischer Wald); Modravské slatě; Trojmezná; ÚSES; biocentrum; habitaty; rys ostrovid; datlík tříprstý; tetřev hlušec; perleťovec mokřadní; NP Šumava; NP Bayerischer Wald; Modravské slatě moors; Trojmezná; ÚSES; biocentre; habitats; Lynx lynx; Picoides tridactylus; Tetrao urogallus; Proclossiana eunomia