Expresivita v současné publicistice - Soukupová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá výskytem expresivity v současných žurnalistických textech, konkrétně v seriózním deníku Mladá fronta DNES a bulvárním deníku Blesk. Cílem této práce je zjistit, jaké expresivní prostředky a v jaké míře se v obou denících vyskytují, a současně poukázat na to, že z hlediska užívání expresivních prostředků dochází k přibližování těchto dvou periodik. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena teoreticky a zabývá se teoretickými poznatky, jež se týkají dané problematiky. Hlavní pozornost je věnována části praktické. Jedná se o analýzu expresivních prostředků vybraných textů na úrovni všech jazykových rovin. Práce se také okrajově zabývá tematickou a grafickou stránkou uvedených tiskovin a rozsahem jejich komunikátů.
Expressiveness in the contemporary newspapers