Nejčastější příčiny úmrtí v akutní medicíně - Grechová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Kardiovaskulární choroby představují hlavní příčinu úmrtí dospělých ve vyspělých zemích včetně české republiky. Ta patří v Evropě k zemím s nejvyšší úmrtností na tato onemocnění, více než 50% úmrtí má původ v kardiovaskulárních chorobách, což je téměř dvojnásobné množství ve srovnání s průměrem Evropské unie. V Jihočeském kraji patří k nejčastějším příčinám úmrtí kardiovaskulární onemocnění a rovněž choroby cerebrovaskulární, jejichž incidence díky postupnému stárnutí populace mírně stoupá. Záměrem práce je přinést ucelené informace o úmrtnosti v důsledku akutních stavů v oblasti Jihočeského kraje v období let 2006 a 2007. Cílem této práce bylo provést výzkum nejčastějších příčin úmrtí v rámci přednemocniční péče tj. Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje metodou kvantitativního zpracování výsledků pomocí obsahové analýzy dokumentů a výsledek porovnat se statistikou. Byly stanoveny tři hypotézy. Sledovaným souborem byly případy evidované zdravotnickou záchrannou službou Jihočeského kraje od 1.1.2006 do 31.12.2007 s klasifikací NACA 7. Tento vzorek po nutných úpravách čítal 1845 případů a byl porovnán se Zdravotnickými ročenkami. Jedna hypotéza byla potvrzena a zbylé dvě vyvráceny. Cíl práce se podle mého názoru podařilo splnit.
The most frequent causes of death in emergency medicine
Keywords: Akutní infarkt myokardu; Akutní medicína; Cerebrovaskulární onemocnění; Kardiovaskulární onemocnění; Náhlá smrt; Nejčastější příčiny úmrtí; Zdravotnická záchranná služba; Acute myocardial infarction; Emergency medicine; Cerebrovascular diseases; Cardiovascular diseases; Sudden death; Most frequent causes of death; emergency medical service