Analýza výskytu importovaných nákaz v Jihočeském kraji v posledních pěti letech - Myslík, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2012)
V teoretické části je tato diplomová práce zaměřena na popis příjezdového a výjezdového cestovního ruchu, rozdělení cestovatelských aktivit a cestovatelů podle různých kriterií, mezinárodní cestovní ruch včetně jeho prognózy a problematiku migrace osob. Dále se práce zabývá přehledem nejběžnějších importovaných nákaz podle současného trendu jejich výskytu, epidemiologií importovaných onemocnění a stručnou charakteristikou systémů monitorování importovaných nákaz. Cílem empirické části je provést analýzu a vyhodnocení výskytu importovaných nákaz v Jihočeském kraji v období let 2007?2011. Metodologie je založena na principech statistické analýzy výzkumného souboru pomocí deskriptivní statistiky, ke konfirmaci hypotéz je použito především lineární regrese, t-testů a ?2-testů. Celkem bylo analyzováno 190 případů importovaných přenosných onemocnění ze 46 destinací, z nichž největší podíl (n = 166) připadá na rezidenty a 24 importů bylo zavlečeno cizinci. Podle klasifikace nemocí bylo zaznamenáno celkem 32 diagnóz, nejvyšší zastoupení měla alimentární onemocnění (68,4 %), nákaz přenášených krví a biologickým materiálem bylo 11,6 % a nákaz přenášených vektory 6,8 %. Mezi alimentárními nákazami zcela převládala kampylobakterióza (n = 38), salmonelóza (n = 33) a shigelóza (n = 30). Chronických hepatitid B bylo celkem 21 (nejvíce u Vietnamců). Jihočeskému kraji se nevyhnula ani malárie (n = 6) a 1 případ dengue. Hypotéza H1 "Existuje souvislost mezi objemem turistických cest a výskytem importovaných nákaz" nebyla potvrzena. Od hypotézy H2 "Mezi zeměmi původu importu nákaz je odlišná míra rizika" bylo upuštěno pro neexistenci potřebných dat. Hypotéza H3 "Nejvíce frekventované země původu importu jsou evropské destinace" byla potvrzena. Hypotéza H4 "Nejvyšší incidence importovaných nákaz je v okrese České Budějovice" byla potvrzena. Hypotéza H5 "Nejvyšší podíl z importovaných nákaz představují alimentární nákazy" byla potvrzena. Hypotéza H6 "Tendence incidence importovaných nákaz je na mírném poklesu" byla vyvrácena. Od poslední hypotézy H7 "Většina nemocných nepodstoupila očkování v souvislosti s jejich onemocněním" bylo upuštěno pro absenci požadovaných dat.
Analysis of Occurrence of Imported Infectious Diseases in the Region of South Bohemia over the Last Five Years
Keywords: Analýza; Cestování; Cestovatelská rizika; Epidat; Importované nákazy; Infekční onemocnění; Jihočeský kraj; Migrace; Analysis; Epidat; Imported diseases; Migration; The Region of South Bohemia; Travel; Travel-related infections; Travel-related risks