Transkulturní ošetřovatelské hodnocení podle modelu Gigerové a Davidhizarové - Soukupová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Transkulturní ošetřovatelské hodnocení podle modelu Gigerové a Davidhizarové. Vlivem globalizace žijeme ve světe se stále "zmenšujícími se hranicemi'', což mimo jiné znamená také život ve stále multikulturnější společnosti. Na tuto skutečnost reaguje také moderní pojetí ošetřovatelské péče, kdy sestra musí být důkladně připravená řešit specifické problémy různých komunit ve zdraví a nemoci. V diplomové práci se zabýváme transkulturnim hodnocením ošetřovatelské péče dle modelu J. N. Gigerové a R. Davidhizarové. Jedná se o model kulturně ohleduplné a uzpůsobené péče, který aplikujeme na příslušníky vietnamské komunity žijící v České republice. Teoretická část obsahuje problematiku globalizace a migrace cizinců, transkulturního ošetřovatelství, ošetřovatelský model Gigerové a Davidhizarové, informace o Vietnamu a aplikaci modelu na členy vietnamské komunity žijící v České republice. V praktické části jsme vytvořily procesuální standard ošetřovatelské péče s názvem Ošetřování vietnamského pacienta/klienta ve zdravotnických zařízeních a zajímá nás jeho využití v praxi. Dále jsme zjišťovaly názory zdravotnických pracovníků, pracujících s tímto standardem a očekávání vietnamských pacientů/klientů spojených s hospitalizací ve zdravotnických zařízeních, jejichž zjištění by mohla vést k prevenci problémů s hospitalizací spojených. Cíle práce: 1.Využití modifikace modelu Gigerové a Davidhizarové při poskytování ošetřovatelské péče příslušníkům vietnamské komunity ve zdravotnických zařízeních. 2. Zjistit kulturní proměnné v ošetřovatelském procesu a jejich vliv na chování člena vietnamské komunity v nemoci. 3. Identifikovat problémy a očekávání hospitalizovaných členů vietnamské komunity. Výzkum byl prováděn pomocí metody kvaziexperimentu a rozhovoru v Oblastní nemocnici Příbram a.s. Bylo osloveno 10 sester a 6 vietnamských pacientů/klientů. Cíle práce byly splněny. Doufáme, že naše práce přispěje ke zvýšení kvality a efektivity ošetřovatelské péče poskytované členům vietnamské komunity.
The Giger and Davidhizar transcultural assessment model
Keywords: Globalizace a migrace; transkulturní ošetřovatelství; ošetřovatelský model Gigerové a Davidhizarové; vietnamský pacient/klient; ošetřovatelský standard; Globalization and migration; Transcultural nursing; The Giger and Davidhizar Nursing Care Models; Vietnamese patient/client; Nursing standard