Implementace metody CLIL do výuky matematiky v malotřídce - Kramlová, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na implementaci metody CLIL do výuky matematiky v malotřídní škole. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části se podrobněji zabývám problematikou výuky odborného předmětu cizím jazykem. Definuji CLIL a přiblížím počátky implementace výuky této metody na školách v České republice. Déle se zabývám výhodami a nevýhodami této metody, vhodností jednotlivých vyučovacích předmětů k implementaci a různými variantami CLILu, které se mohou použít při výuce na odlišném stupni vzdělávání v českém školním systému. Hlavním záměrem praktické části je vytvoření výukových materiálů a plánů jednotlivých hodin pro výuku vybraného učiva z matematiky v anglickém jazyce na 1. stupni základní školy pro 4. a 5. ročník, implementace této metody do výuky ve vybrané malotřídní škole a potvrzení nebo vyvrácení tvrzení autorů publikací, že pokud je CLIL implementován do výuky na školách, přináší nesporné výhody pro celý výchovně vzdělávací proces.
Implementation of the CLIL Method into Mathematics Lessons in Mixed Age Classes
Keywords: Content and language integrated learning; CLIL; bilingvní; malotřídní škola; implementace; metoda; Content and language integrated learning; CLIL; bilingual; small school where several grades are taught in one class; implementation; method