Vyšetření střev výpočetní tomografií, užití, výhody a nevýhody této metody - Smoláková, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
V předložené práci se autorka snaží podat ucelený obraz o CT vyšetření střev na svém pracovišti. Zavedení multidetektorové výpočetní tomografie znamenalo výrazný posun prostorového rozlišení v ose Z a urychlení akvizice dat bez významnějšího zvýšení dávky záření. Všechny tyto výhody multidetektorové výpočetní tomografie se výrazně promítly i do zobrazení střev. CT enterografie a CT kolografie odsouvají do pozadí klasické metody jako jsou enteroklýza a irigografie. Možnost posoudit současně stav střev i okolních orgánů je nespornou výhodou tohoto vyšetření, která jej v diagnostickém algoritmu posouvá do přední linie. Na našem pracovišti pozorujeme od roku 2003 postupný úbytek vyšetření tenkého střeva pomocí enteroklýzy a nárůst počtu CT vyšetření. Limitací počítačové tomografie je radiační zátěž , nitrožilní podání jodové kontrastní látky a především nemožnost odběru histologických vzorků. S příchodem nových technologií očekáváme zmírnění výše uvedených nevýhod, zejména snížení radiační zátěže a zmenšení diskomfortu nemocných při přípravě k vyšetření.
Computed tomography of the intestinal tract, usage, advantages and disadvantages of this metod
Keywords: multidetektorová výpočetní tomografie; CT enteroklýza; CT enterografie; Crohnova choroba; CT kolografie; kolorektální karcinom; virtuální endoskopie; postprocessing; multidetector computer tomography; CT enteroclysis; CT enterography; Crohn´s disease; CT colonography; colorectal carcinoma; virtual endoscopy; postprocessing