Trh s mlékem v České republice a jeho regulace. - Švecová, Renata (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na zmapování situace na trhu mléka v ČR v souvislosti se zavedením systému mléčných kvót. Cílem byla snaha o posouzení, zda systém mléčných kvót splňuje účel, pro který byl zaveden, a to snížit na trhu s mlékem nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou a omezit nadprodukci mléka. V první části je zachycena teoretická rovina organizace trhu s mlékem a mléčnými výrobky jako součást společné zemědělské politiky Evropské unie i nastínění budoucího vývoje dané problematiky. Druhá část je zaměřena na vyhodnocení informací získaných od prvovýrobců mléka formou dotazníku a jejich využití pro zpracování SWOT analýzy.
Milk market in the Czech Republic and its regulation
Keywords: mléko; trh; kvóty; producent; Státní zemědělský intervenční fond; Evropská unie; společná zemědělská politika; milk; market; quotas; producer; State Agricultural Intervention Fund; European Union; Common Agricultural Policy