Detekce mutace genu HSF4 způsobující hereditární kataraktu u ovčáckých psů - Vokálková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Hereditární katarakta patří mezi jedno z nejčastějších onemocnění očí u ovčáckých plemen psů. Jedná se o závažné onemocnění, které způsobuje zhoršení zraku psa. Při zanedbání může vést až ke slepotě. Hereditární katarakta se projevuje bilaterálním zákalem oka. Průběh onemocnění je různý a počátek nemoci může nastat v jakémkoliv věku psa. Vznik katarakty může být důsledkem jiné oční vady nebo poraněním oka. V tomto případě se jedná o sekundární kataraktu. Primární katarakta je řízena geny. Kandidátním genem pro vznik hereditární katarakty je gen HSF4. Tento gen hraje důležitou roli v imunitním systému. Kóduje proteiny tepelného šoku, které chrání buňku před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí, jako jsou například vysoká teplota nebo UV záření. Kromě toho se také podílí na vývoji vláken oční čočky. Mutace v exonu 9 genu HSF4 způsobuje degradaci těchto vláken a tím vzniká šedý zákal. Hereditární katarakta je závažné onemocnění, které se často léčí chirurgicky implantací oční čočky. Proto je důležitá včasná diagnostika a vyřazení postižených jedinců z chovu, aby nedošlo přenosu onemocnění do další generace. Detekcí mutace genu HSF4, způsobující kataraktu se zabývám v mé diplomové práci. Jako vhodnou metodu pro detekci mutace genu HSF4 byla zvolena fragmentační analýza. Mutace spočívá v inzerci jednoho nukleotidu C. Fragmentační analýza dokáže velmi přesně určit délku amplifikovaného fragmentu a umožňuje odlišit i fragment lišící se pouze v jedné bázi. V praktické části bylo vyšetřeno celkem sto vzorků psů plemen australský ovčák, německý ovčák, border kolie a dlouhosrstá a krátkosrstá kolie. Pouze jeden pes byl vyhodnocen jako přenašeč hereditární katarakty. Jednalo se o psa plemene australský ovčák Tři vzorky psů nebylo možné vyhodnotit, nejspíše z důvodu špatného odběru vzorku nebo degradace DNA. Zbytek vyšetřovaných psů (96 vzorků) byl vyhodnocen jako zdravý jedinec.
Detection of mutation HSF4 causing hereditary cataract in shepherds dogs
Keywords: Hereditární katarakta; ovčácký pes; HSF4; fragmentační analýza; Hereditary cataract; shepherd dog; HSF4; fragment analysis