Volnočasové aktivity v Domově pro seniory jako prevence imobilizačního syndromu - Markvartová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce na téma: ?Volnočasové aktivity v Domově pro seniory jako prevence imobilizačního syndromu? je rozdělena na dvě částí ? teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou objasněny pojmy zabývající se stářím a typy volnočasových aktivit, které Domov pro seniory nabízí. Na závěr práce popisuji imobilizační syndrom, který se u seniorů také vyskytuje. V dnešní době je velký nárůst seniorské populace a mnoho seniorů se snaží stále žít aktivním životem. I když jsou v Domovech pro seniory, stále se snaží hledat nějaké aktivity, které je povzbudí a přinesou jim radost ze života. V praktické části popisuji výzkumné šetření a jeho výsledky a odpovědi na výzkumné otázky. Výzkumné šetření bylo prováděno v Domově pro seniory v Pacově, kde jsem použila kvalitativní metodu šetření pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor jsem prováděla se 6 sestrami pracujících v Domově pro seniory a se 7 klienty v Domově pro seniory Pacov. Nejdříve jsme si stanovili dva cíle, kterých jsme chtěli dosáhnout. Za prvé zjistit, jakým způsobem ovlivňují volnočasové aktivity vznik imobilizačního syndromu a za druhé, jak jsou seniorům volnočasové aktivity nabízeny a zda je využívají. K těmto cílům jsme se položili následující výzkumné otázky: Jakým způsobem ovlivňují volnočasové aktivity seniorů v Domově pro seniory vznik imobilizačního syndromu? Jaké volnočasové aktivity jsou nabízené Domovem pro seniory? Jaké volnočasové aktivity senioři nejvíce využívají? Na výzkumné otázky bylo odpovězeno v rozhovorech, z nichž vyplynulo, že klienti Domova pro seniory nejvíce využívají ergoterapii a skupinová cvičení. Klienti využívající volnočasové aktivity se cítí být v dobré kondici a jsou rádi, že zde takové aktivity jsou. Sestrám v Domově pro seniory též aktivity vyhovují, senioři se odreagují, jsou veselejší a sestry mají méně práce, když jsou klienti v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Jako výstup z této práce byla vytvořena brožura, která bude sloužit ostatním Domovům pro seniory jako informace o volnočasových aktivitách pro seniory.
Leisure activities in the home for the elderly to prevent immobilization syndrome
Keywords: volnočasové aktivity; senior; imobilizační syndrom; Domov pro seniory; sestra; geriatrie; Leisure activities; senior; immobilizing syndrome; Home for seniors; nurse; geriatrics