Katolická a adventistická hermeneutika - srovnání různých přístupů k Písmu - Kocián, Aleš (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem tedy i obsahem této práce je srovnání dvou různých přístupů k Písmu svatému. K dosaţení tohoto cíle i zodpovězení předem vytknutých čtyř bodů pracovní hypotézy v závěru práce, se v první části definuje pojem hermeneutika a vztahy mezi hermeneutikou a posláním obou prozkoumávaných církví. V druhé části se text na základě prozkoumané literatury zabývá historickou sondou do dějin hermeneutiky a exegeze, vysvětlením termínů a souvislostí, rozdělením hermeneutiky podle typů a také principy práce s biblickým textem. Tato část vyústí v identifikaci a popis hermeneutických principů pouţívaných oběma církvemi v dnešní době. Závěrečná třetí část se zabývá praktickým srovnáním jednoho dogmatického bodu ? dne bohosluţby a odpočinku. Je uzavřena hledáním důvodů a prostředků, proč jednotlivé církve dospěly k rozdílným teologickým závěrům.
Catholic and Adventist Hermeneutics ? Comparison of Different Approaches to the Bible.
Keywords: hermeneutika; biblická hermeneutika; exegeze; metody výkladu; lingvistika; teologie; Písmo svaté; Bible; církev; adventisté; hermeneutics; biblical hermeneutics; exegesis; methods of reading; theology; linguistic; theology; Holy Scripture; church; adventist