L'exception culturelle face \'a la mondialisation - Vondrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé bakalářské práce je popsat pozici, jakou zastává kultura v procesu globalizace. Nedříve tato práce představuje revoluci dopravních a komunikačních prostředků, která vedla ke vzniku globalizace. V dalších částech jsou zmíněny hlavní mezinárodní Dohody, mezinárodní organizace i s jejich konvencemi týkajících se této problematiky. Následně práce popisuje, jak se kultura stala jednou z důležitých ekonomických oblastí globalizace v důsledku rozdílnosti evropské a americké koncepce. Tato bakalářská práce ukazuje, že globalizace jde ruku v ruce s kulturní nadvládou a je zodpovědná na zrod principu kulturní výjimky, která později začala být nazývána kulturní rozmanitostí.
Cultural Exceptionality with Regard to Globalization
Keywords: kulturní výjimka; globalizace; kulturní rozmanitost; cultural diversity; globalization