Hodnocení antifungální aktivity inhibitorů proteas z hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) - Reiserová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá inhibitory proteas izolovaných z hlíz bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.) a hodnocením jejich antifungálních vlastností. Teoretická část pojednává o inhibitorech proteas, které mají antifungální účinek. Jako materiál pro izolaci inhibitorů proteas pomocí separačních technik byly použity odrůdy Adéla, Ornella a Eurostarch. Proteinové frakce byly testovány proti vybraným mikroskopickým houbám rodu Rhizoctonia a rodu Fusarium, které jsou významnými patogeny v zemědělství. Jejich aktivita byla vyhodnocena a statisticky zpracována.
Evaluation of antifungal activity of protease inhibitors from potato (Solanum tuberosum L.)
Keywords: Odrůdy bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.); antifungální proteiny; Fusarium; Rhizoctonia; inhibitory proteas; Varieties of potato tuberous (Solanum tuberosum L.); Antifungal proteins; Fusarium; Rhizoctonia; protease inhibitors