Hlas pedagoga a práce s hlasem v učitelské profesi - Růžičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce "Hlas pedagoga a práce s hlasem v učitelské profesi" je celkově členěna do sedmi kapitol a pojednává o hlase jako pracovním nástroji pedagogů, o hlasových nárocích učitelského povolání a správném užívání hlasu v této profesi. Dále popisuje anatomii a fyziologii hlasového ústrojí, věnuje se vlastnostem hlasu a vývoji lidského hlasu, uvádí základní dělení hlasových poruch, vysvětluje jejich příčiny a možnosti nápravy. Hlas je učitelův nejcennější majetek a spolu s ním přenáší nejen informace, ale také náladu, atmosféru a emoce. Pro učitele je nezbytné dodržovat hlasovou hygienu a ovládat správnou mluvní techniku, proto bakalářská práce shrnuje pravidla hlasové hygieny, možnosti péče o hlas a navrhuje praktické náměty na hlasová cvičení aplikovatelná v hodinách jazykové výuky, literární výchovy, čtení a psaní.
Voice of pedagogue and work with voice in the teaching profession
Keywords: hlas; anatomie a fyziologie hlasového ústrojí; vývoj lidského hlasu; hlasové poruchy; hygiena hlasu; hlasová cvičení; hlasová výchova; voice; anatomy a physiology of the vocal tract; development of human voice; vocal hygiene; practical motives for voice exercises; voice of education