Kvalita života pacientů s diabetes mellitus 1. typu - Belšanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Cíl: Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit kvalitu života pacientů s diabetes mellitus 1. typu pomocí české verze standardizovaného dotazníku WHOQOL-BREF. Metodika: Ke zjištění kvality života pacientů s diabetes mellitus 1. typu byl použitý standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF. Soubor tvořilo 77 osob s diabetes a 77 osob bez diabetu. Výsledky obou skupin byly navzájem porovnávány. Sběr dat probíhal od března do dubna 2015 v OS Diacel, ve skupině ?Diabetes mellitus 1. typ? a mezi osobami bez diabetu. Dotazníky byly v elektronické podobě a rozeslány byly prostřednictvím emailové komunikace a sociální sítě. Výsledky: Analyzují získaná data z odpovědí v dotaznících. Závěr: V závěru práce jsou popsány rozdíly mezi kvalitou života osob s diabetes mellitus 1. typu a kvalitou života u osob bez diabetu.
Quality of life of patiens with diabetes mellitus type 1
Keywords: Diabetes mellitus 1. typ; kvalita života; dotazník WHOQOL-BREF; diabetes mellitus type 1; quality of life; questinnare WHOQOL-BREF