Biblická témata v Legendě věků od Victora Huga - Jelenová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá biblickými tématy v básnické skladbě Legenda věků Victora Huga. První kapitola pojednává o některých výrazných aspektech sbírky, které se určitým způsobem vztahují k titulnímu tématu (humanismus, charakteristika postav, pojetí času a dějin). Cílem druhé části práce je zasadit sbírku do literárního kontextu doby, autorova života a myšlení. Pozornost je soustředěna především na styčné plochy Legendy věků s dobovými literárními směry (romantismus, symbolismus) a na autorova filozoficko-náboženská východiska. Dále je o sbírce pojednáno z hlediska jejího vztahu k mýtu a psychoanalýze, jenž nabízí zajímavé interpretační možnosti. Těžiště práce je soustředěno do třetí kapitoly věnované analýzám vybraných básní Legendy věků. Ty jsou roztříděny podle způsobu, jakým Hugo uchopil biblickou tematiku. První typ je zastoupen úvodní básní "La Vision d'ou est sorti ce livre", v níž Hugo využívá biblické tematiky jako referenčního rámce, k němuž odkazuje různými literárními postupy. V druhém typu básní je biblická látka aktualizována přímo. Konečně třetím typem jsou básně, v nichž Hugo propojuje svá vlastní ideová přesvědčení s biblickou tematikou. Cílem práce je objevení těchto nových mýtů, které Hugo buduje na biblických základech.
Biblical Themes in the Legend of the Centuries by Victor Hugo
Keywords: Legenda věků; Victor Hugo; Bible; mýtus; humanismus; The Legend of the Centuries; Victor Hugo; Bible; myth; humanism