Alternativní stravovací směry a jejich uplatnění v populaci. - Bosáková, Heda (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé bakalářské práce je předložit stručný přehled nejvýznamnějších vědecky uznávaných alternativních stravovacích směrů. Teoretická část analyzuje odbornou literaturu. Nejprve se věnuji stravovacím zvyklostem. Dále se věnuji vegetariánství, makrobiotice, racionální výživě a dělené stravě. Závěrečnou kapitolu teoretické části věnuji stravovacím směrům, které mají nejkratší historii, tedy organické a ochranné stravě. V praktické části se zabývám zjišťováním informovanosti vybraného vzorku populace v oblasti alternativních stravovacích směrů a dále se pokouším zmapovat popularitu těchto směrů. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníku, zúčastnilo se ho 180 respondentů. Obě výzkumné otázky byly potvrzeny.
Alternative trends of eating and their application in population.
Keywords: Výživa; alternativní stravovací směry; vegetariánství; makrobiotika; dělená strava; racionální výživa; ochranná strava; bio-výživa.; nourishment; alternative trends of eating; vegetarianism; macrobiotics; partite diet; well-balanced diet; protective diet; bio-nutrition.