Kontrola úrovně imunitní vybavenosti telat - Šimková, Romana (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením úrovně kolostrální imunity telat na vybrané mléčné farmě. Teoretická část práce je zaměřena na možnosti kontroly přenosu pasivní imunity na telata a faktorům, které ji ovlivňují. V další části jsou specifikovány možnosti faremní kontroly úrovně kolostrální imunity u telat. Podklad pro praktickou část předkládané práce tvoří výzkum, v jehož průběhu byla jako ukazatel úrovně pasivní imunity telat sledována hladina celkové bílkoviny v krevním séru telat. Ve vybraném chovu bylo pomocí optického refraktometru zhodnoceno celkem 541 vzorků krevních sér. Dále byly získávány informace o vybraných faktorech, které mohou imunitní vybavenost telat ovlivňovat. Zjišťovány byly mimo jiné údaje o čase prvního napojení, objem podaného mleziva a další. U skupiny 78 telat byla také zaznamenána kvalita mleziva odhadnutá pomocí optického refraktometru. Získaná data byla statisticky vyhodnocena.
Control of the level of ccolostral immunity in calves
Keywords: Mlezivo; kvalita mleziva; pasivní imunita; selhání přenosu pasivní imunity; Colostrum; colostrum quality; passive immunity; failure of passive transport immunity