Připravenost a edukace začínajících policistů v oblasti taktiky a komunikace při výslechu s pachatelem přečinu krádeže vloupáním - Rojdl, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Lidská společnost v současné době žije velice rychlým tempem, které je spojené s pokrokem v rozličných odvětvích, což přináší řadu výhod. Zároveň se však vyskytují problémy, které mohou společnost narušovat. Kriminalita roste a často bývá obtížné odhalit pachatele trestného činu. Proto je důležité, aby noví jedinci nastupující do výkonu služby byli řádně připraveni. Začínající policista by měl mít povědomí o různých přečinech a měl by je umět řešit. Tato práce se zaměřuje na připravenost začínajících policistů na taktiku a komunikaci během výslechu pachatele přečinu krádeže vloupáním. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou Policie České republiky, vzděláváním, výslechem, krádeží a jejími pachateli. V této části jsem čerpal z odborné literatury, popř. rešerší odborných knih. Praktická část je založena na kvalitativním sociologickém výzkumu, který je zaměřen na připravenost začínajících policistů na výslech pachatele přečinu krádeže vloupáním. Data získaná pomocí hloubkových rozhovorů jsou zpracovaná podle metod zakotvené teorie.
Preparedness and education of trainee police officers in the sphere of tactics and communication during an examination of a burglar