Osvětlenost v chovu skotu. - Tretera, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá měřením osvětlenosti ve stájových objektech pro chov skotu. Teoretická část práce je zaměřena na světlo, osvětlení, svítidla, welfare skotu a technologii chovu skotu. V praktické části je uvedena charakteristika měřených objektů (schéma budovy, typ ustájení, osvětlení) a vlastní měření osvětlenosti ve vybraných stájích. První měření probíhalo ve stáji pro dojnice na farmě rodiny Bůžkových. Druhé měření probíhalo ve stáji pro výkrm býků a jalovic Zemědělského družstva Podkleťan. Naměřené hodnoty byly porovnány a vyhodnoceny dle platné legislativy.
Lighting in cattle farming
Keywords: Světlo; osvětlenost; osvětlení; svítidla; měření; luxmetr; skot; Light; lighting; lights; measuring; luxmeter; cattle