Aspekty vzdělávání pracovníků v sociální sféře - Doležalová, Františka (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na další vzdělávání pracovníků v sociální sféře, které je důležité pro obnovování, upevňování a získávání potřebných informací. Cílem práce bylo zmapovat aspekty vzdělávání sociálních pracovníků v okrese Jindřichův Hradec. K vypracování praktické části a dosažení cíle byl využit kvalitativní výzkum. Přesněji uvedeno zde došlo k využití metody dotazování za pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovoru se účastnilo osm pracovníků z různých organizací v okrese Jindřichův Hradec. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že pracovníci v sociální sféře nejčastěji volí k dalšímu vzdělávání kurzy, školení a vzhledem k pandemii covid-19 také webináře. Pracovníci přitom mají možnost volby, na který kurz či školení se vydají. Rozhodují se podle několika kritérii, mezi ně lze zařadit téma, náplň, dostupnost a souvislost s prací. Zjištěné výsledky bakalářské práce poukazují na některé z pozitiv, které můžeme nalézt v oblasti vzdělávání pracovníků sociální sféry v okrese Jindřichův Hradec. Zároveň však poukazují, na některé ze stránek vzdělávání, které by měly být podrobeny více kritickému rozboru a v budoucnu lépe zvládnuty.
Aspects of education of workers in social sphere
Keywords: Sociální práce; sociální pracovník; formy vzdělávání; přínos vzdělávání; okres Jindřichův Hradec; Social work; social worker; forms of education; contribution of education; district of Jindřichův Hradec