Vliv aromaterapie na kvalitu spánku - Sattranová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Problémy se spánkem a poruchy spánku jsou dnes čím dál aktuálnějším tématem. Proto tato bakalářská práce mapuje výskyt nejčastějších problémů se spánkem a jejich řešení. Také se snaží zjistit a navrhnout řešení poruch spánku pomocí aromaterapie. Práce se skládá z teoretické části, ve které je popsána fyziologie spánku, jeho poruchy, spánkové biorytmy, aspekty ovlivňující spánek, vyšetření a možnosti léčby poruch spánku. Dále se teoretická část práce věnuje popisu aromaterapie a možnostem jejího využití při řešení spánkových obtíží. V druhé - praktické - části práce jsou dotazníkovým šetření zjištěny nejčastější poruchy spánku, způsob kterým jsou běžně řešeny, četnost užívání aromaterapie a její vliv na zlepšení kvality spánku. Výsledky výzkumu jsou přehledně zpracovány v grafech a tabulkách a jsou doplněny slovním komentářem. Tato práce si také klade za cíl navrhnout možná řešení zhoršené kvality spánku pomocí aromaterapie.
The effect of aromatherapy on sleep quality
Keywords: Spánek; poruchy spánku; řešení poruch spánku; aromaterapie; sleep; sleep disorders; solutions of sleep disorders; aromatherapy