Služby poskytované zrakově postiženým dětem a mládeži v Českých Budějovicích - Steringová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Jakékoliv zdravotní postižení ovlivňuje zásadním způsobem život jak postiženého člověka, tak i jeho rodiny. To, co je pro zdravého jedince každodenní samozřejmostí, může být pro postiženého jedince nepřekonatelný problém. Postižení potřebují pro překonávání překážek v běžném životě pomoc svého okolí, které jim pomáhá nejen po stránce fyzické, ale poskytuje jim i nutnou podporu a motivaci. V současné době jsou zrakově postiženým lidem poskytovány odborné komplexní služby. V případě zrakově postiženého dítěte je včasná intervence klíčová pro jeho další vývoj. Zanedbání péče, například z důvodu neznalosti problematiky ze strany jeho rodiny, může mít pro dítě fatální následky. Cílem této práce bylo zmapovat služby pro zrakově postižené děti a mládež v Českých Budějovicích a zjistit jakým způsobem je tato forma služeb o zrakově postižené děti a mládež poskytována. Jako metodika bylo použito studium dokumentů, internetových zdrojů a nestandardizovaný rozhovor s poskytovateli služeb. Otázky byly připraveny předem pouze rámcově a týkaly se vzniku daných subjektů, počtu klientů a věkové kategorie, dokumentace klientů, formy poskytované péče, nejčastější diagnózy, financování a personální zabezpečení. Výzkumná oblast zahrnovala subjekty poskytující služby pro zrakově postižené děti a mládež ve věku 0 - 26 let v Českých Budějovicích. Z výzkumu vyplynuly následující hypotézy: 1. Po roce 1989 došlo v Českých Budějovicích ke vzniku mnoha organizací poskytující služby zrakově postiženým dětem a mládeži. 2. Organizace poskytující služby zrakově postiženým dětem a mládeži v Českých Budějovicích poskytují tyto služby klientům s izolovanou zrakovou vadou a klientům s kombinovaným postižením. 3. Organizace poskytující služby zrakově postiženým dětem a mládeži v Českých Budějovicích na sebe navazují a poskytují své služby klientům ve věku 0 - 26 let. Tato práce by měla přispět k lepší orientaci rodičů zrakově postižených dětí a mládeže ve službách, které jsou poskytovány v Českých Budějovicích.
The providing of services for visually handicapped children and youth in České Budějovice
Keywords: Služba pro zrakově postižené; České Budějovice; děti a mládež; zraková vada; tyflopedie(oftalmopedie); service for vissually handicapped; České Budějovice; children and youth; vissual handicap; ophthalmopedia